Fredrik

Att människor finns där för en när man mår dåligt kan vara helt avgörande. Det vet Fredrik som insjuknade i schizofreni för ungefär 25 år sedan och då var nära att avsluta sitt liv. Idag vill han berätta om sina erfarenheter.

När Fredrik fick sin första psykos av schizofren art var han mitt inne i en hårt stressig och intensiv period i livet. Hans arbete som kock på en båt innebar mycket arbete, dessutom tränade han flera dagar i veckan.

I samma veva blev han förälskad i en kollega men kände sig osäker på om kärleken var besvarad. En annan händelse som satte djupa spår i honom är när han en dag hamnade vid en olycksplats. En person hade förolyckats i en bilolycka. Denna händelse var väldigt chockartad för Fredrik eftersom han drömt om den som litet barn.

På arbetet var han med om ytterligare en händelse som gjorde det tydligt att han inte mådde bra. När han höll på att servera mat upplevde han plötsligt att en spindel lyfte sig från hans huvud. Han hörde två av sina kollegor prata trots att de var inte där.

Fredrik hade drabbats av en rösthallucinos som var ett förstadium till den psykos han så småningom hamnade i. Till slut mådde Fredrik så dåligt att han stängde in sig. Han varken åt, drack eller sov på tre dagar. Hans kollegor reagerade och skickade honom till en läkare men han skickades snart hem igen. Läkaren hade kommit till slutsatsen att Fredrik inte hade en psykos. När Fredrik kom hem bröt psykosen ut för fullt.

– Jag satt framför Tv:n och trodde att jag hade orsakat händelserna på Himmelska fridens torg. Det kändes som att alla intryck gick igenom min själ.

Rösterna i Fredriks huvud hade blivit så påträngande och situationen så jobbig och han kände att han ville ha slut på det. Han ville egentligen inte dö, han ville leva men visste inte hur han skulle komma ur det svåra läget han hamnat i. Det gjorde att Fredrik till slut var väldigt nära att ta sitt liv.

– Men sedan tänkte jag på min familj, de betyder så mycket för mig och jag ville inte att de skulle behöva hitta mig där i en skithög.

Fredriks familj hade nyligen varit och hälsat på honom och tanken på dem gjorde att Fredrik avbröt självmordsförsöket. Han åkte efter detta in till sjukhuset med sin mamma och fick vård.

Fredriks familj har varit ett stort stöd för honom under perioden när han varit sjuk. Men tanken är inte att de ska ta hand om honom, menar Fredrik, utan att de stöttar så att han kan stå på egna ben.

– Att vara en lyssnande individ kan vara en stor trygghet men också att det finns någon där som säger att: nu får du skärpa dig, när man är ute och seglar i sin egen lilla värld.

Efter några månaders vård kunde han komma tillbaka till arbetet på halvtid. Fredrik har sedan dess varit noga med att ta hand om sig och att lyssna till sina signaler men trots det så fick han en psykos till några år senare. Även vid denna psykos tänkte han på självmord. Men nu var det lättare att parera tankarna för att han kände igen situationen. Den här gången fick han också hjälp snabbare eftersom han kände igen signalerna.

Fredrik vet inte om han någonsin kommer bli helt frisk från Schizofrenin. Han har en skörhet som gör att han kan bli sjuk igen. Ibland kan han känna av lättare symptom och då vet han att det är viktigt att ta hand om sig och äta, sova och vila extra mycket.

Fredrik berättar idag om sina erfarenheter som föreläsare och författare. En sak han gärna vill föra fram till personer som lever nära någon med psykisk ohälsa är att det kan vara helt avgörande att finnas där för den som mår dåligt och att det är viktigt hur man bemöter personen.

– Var er själva. Personen som har blivit sjuk är innerst inne den som den var men har numera problem. Fokusera på det friska inte det sjuka. Våga visa kärlek, våga säga ifrån, våga vara dig själv. För det är oftast det som betyder mest för den som är sjuk.

Fredrik Axelssons hemsida hittar du här.


Publicerat | Tomas Pettersson |

© Suicidprevention i Väst   | Integritetspolicy och användning av cookies