Monika Ölund är SPIVs nya verksamhetschef

3 juni, 2021

Hej Monika, du är ny verksamhetschef på SPIV. Kan du berätta lite om vem du är?

Jag är en person med ett stort samhällsengagemang som haft förmånen att arbeta med frågor och samhällsutmaningar som ligger mig varmt om hjärtat i kommunal, statlig, privat och ideell sektor. Jag har bland annat arbetat med undervisning, arbetsmarknadsfrågor, folkhälsofrågor och med frågor inom hjälpmedelsområdet. Mitt engagemang kommer från en vilja att minska ojämlikhet mellan individer och olika grupper. På fritiden tycker jag mycket om att träna. Löpning och yoga är några av favoriterna just nu. Jag älskar att läsa, både skönlitteratur och facklitteratur.

Vad fick dig att söka tjänsten på SPIV?

Att få arbeta med en så viktig fråga, och kunna bidra till förändring både för individen och samhället, i kombination med variationen av arbetsuppgifter var det som lockade mig att söka tjänsten.

Vad vill du fokusera på framåt?

Fokus är givetvis att vi med SPIVs arbete skall kunna bidra till att nå nollvisionen som antogs 2008 (!), att ingen ska behöva ta sitt liv som sista utväg. För att nå dit krävs en intensifiering av våra utbildningsinsatser och samarbete bortom stuprör – mellan civilsamhället, stat, region, kommun och näringsliv. Jag vill nå ännu fler med våra utbildningar i Psykisk Livräddning, genom nya och befintliga samarbeten. Kunskap, samordning och tydliga rutiner gör skillnad!

Vi befinner oss fortfarande i en pandemi och vi ser att det påverkar människors psykiska hälsa negativt. Har du några konkreta tips på vad vi kan göra när vi känner oss ensamma, oroliga och mår dåligt?

Om du kan – berätta för någon i din omgivning om din oro. Gör något som du tycker om, lyssna på musik, läs en bok. Håll dig till rutiner för dagen. De kan vara olika beroende på var du befinner dig i livet: arbete, skola, en promenad, mat, en dusch och sömn. Försök hitta sätt till sociala kontakter och att umgås – det kan vara sociala medier, videosamtal – hitta grupper eller personer som delar dina intressen. Gör en andningsövning, det finns många, välj en som känns bra för dig.

Kontakta gärna Monika:
0701-61 68 94
monika.olund@suicidprev.com