Assemblin satsar på Psykisk Livräddning

9 oktober, 2024

Installationsföretaget Assemblin insåg att de behövde mer kunskap om suicidprevention och psykisk ohälsa i bolaget. Nu har cirka 1200 anställda gått SPIVs utbildning i Psykisk Livräddning.

– Vi hoppas att det ska inge mod att våga prata mer med varandra om hur vi mår, säger huvudskyddsombudet Niklas Jensen.

Det finns forskning som visar att byggarbetare har cirka 50 procents högre risk för självmord i Sverige. En nyligen publicerad studie från Göteborgs universitet har undersökt orsakerna till detta och kommit fram till att höga fysiska och psykiska krav, arbetsrelaterad smärta och en machokultur upplevs bidra till ökad psykisk ohälsa.

Dan Wallén, HR-specialist och Niklas Jensen, huvudskyddsombud är väl medvetna om att byggbranschen sticker ut när det gäller självmord. Under 2022-2023 skedde ovanligt många självmord bland medarbetare på bolaget. Så när man skulle välja tema för den årligt återkommande hälso- och säkerhetsveckan föll valet på suicidprevention.

– Det känns självklart att bolaget har ett ansvar som arbetsgivare när det gäller att förebygga självmord. Att man åtminstone tar det första steget för att hjälpa en person vidare, säger Dan Wallén.

Digitala utbildningar

SPIVs utbildning i psykisk Livräddning (PLR) lär ut hur man kan vara ett medmänskligt stöd till en kollega som mår psykiskt dåligt och tänker på självmord. Den ger grundläggande kunskap om suicidalitet, hur man kan prata om självmordstankar och vart man kan vända sig för stöd och hjälp. En utbildare håller i utbildningen som både innehåller föreläsningsdelar och diskussionsmoment och är 2-3 timmar lång.

Utbildningstillfällena har till största del varit digitala för att på ett enkelt sätt kunna nå ut till alla Assemblins 50 kontor runt om i landet. Först har skyddsombud fått ta del av utbildningen och sedan har alla andra medarbetare gått utbildningen. Medarbetarna har suttit tillsammans runt om på kontoren under utbildningstillfällena.

– Alla har sitt bagage när det gäller den här frågan, det bör finnas en ledare där och kommunicera till gruppen att man finns där och att det finns stödsystem, säger Niklas Jensen.

Mer öppet samtalsklimat

Gensvaret på utbildningen har varit positiv och medarbetare har lyft att de upplever det som viktig och nödvändig kunskap.

– Det här öppnar upp kring att prata, inte bara om suicid, utan också mer allmänt om psykisk hälsa. Olika branscher har olika kultur vad kommer till kommunikation. Vår bransch har haft en kultur som kan kallas” rå men hjärlig”. Vi har blivit bättre men kulturen lyser igenom än idag. Men samtidigt är man duktig i byggbranschen på att våga ta i problemen. Man vågar vara rak och stoppar inte huvudet i sanden, säger Dan Wallén.

Niklas Jensen och Dan Wallén känner inte till att något annat förtag i branschen satsat på utbildning i just suicidprevention men de tror definitivt att fler företag skulle behöva den här kunskapen. För Assemblins del hoppas de att utbildningssatsningen i Psykisk Livräddning ska leda till ett mer öppet samtalsklimat när det gäller psykisk hälsa.

– Vi som företag skickar signaler att psykisk ohälsa/suicid förekommer och det är inte farligt att ta upp det med en ledare eller kollega, vi avdramatiserar det. Det blir tydligt att det finns ett skyddsnät med bra ledarskap ,företagshälsovård, HR, och skyddsombud som man kan vända sig till, säger Dan Wallén.

Niklas Jensen fortsätter:

-Jag hoppas att det ska inge modet att våga prata mer om hur man mår när man sitter ute i bodarna. Att man vågar ställa frågan om självmordstankar och att man vet lite mer om hur man ska göra när någon mår dåligt. Man behöver inte vara så rädd för att göra fel och personen kommer inte ta livet av sig bara för att man pratar om självmord, snarare tvärtom.

Niklas Jensen, huvudskyddsombud, Assemblin.

Dan Wallén, HR-specialist, Assemblin