Digitala lunchseminarium suicidprevention

Digitala lunchseminarium

Som en del i vårt kunskapsspridande uppdrag arrangerar vi återkommande lunchseminarium med olika teman. Seminarierna är alltid digitala, kostnadsfria  och pågår mellan kl 12.00 – 12.40.

Tipsa oss gärna om intressanta ämnen eller föreläsare:  info@suicidprev.se

Ögonblick av suicidalitet

Torsdagen den 18 april

Är det möjligt att se på suicidalitet på ett mer rättvisande sätt än vi gör idag? Vad skulle det i så fall betyda för suicidpreventionen? Ögonblick av suicidalitet är en ny bok om suicidprevention skriven av åtta författare med olika yrkesbakgrund och erfarenhet av suicidalitet. Syftet är att bidra till en ökad förståelse för fenomenet suicidalitet och en förbättrad suicidprevention.

Ali Sarkohi, psykolog, psykoterapeut och lektor i psykologi på Linköpings universitet, är en av författarna. Han presenterar i detta seminarium delar av boken. Fokus kommer att ligga delvis på analys och tolkning av suicidstatistik i Sverige, delvis på att presentera en ”ny” teoretisk modell om suicidalitet, nämligen teorin om ”mental bubbla”.  I modellen beskrivs hur normala tillstånd successiv kan leda till psykopatologi och i värsta fall suicid. Förhoppningen är att med utökad förståelse minimera risken att utveckla psykopatologi och suicidalitet.

Anmäl dig till lunchseminariet här.

Tidigare seminarium

Bildstöd för samtal om suicid

Torsdagen den 18 januari

Personer med ADHD och autism drabbas oftare av psykisk ohälsa än andra. Risken för suicid är också högre. De som möter personer med kognitiva och kommunikativa svårigheter kan ha svårt att tolka signalerna.

Det kan behövas verktyg för att fråga så att vi känner igen tecken på psykisk ohälsa hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Och hjälp att anpassa våra frågor så att den vi frågar förstår och kan svara.

SPIV har, tillsammans med Dart – specialistenhet för kommunikationsstöd och digital delaktighet, Västra Götalandsregionen, tagit fram ett samtalsmaterial på temat suicid, som presenteras på detta lunchseminarium.

Det är tänkt att användas som ett stöd för den som möter personer med kognitiva och kommunikativa svårigheter inom psykiatri, habilitering, elevhälsa, socialtjänst, särskilda boenden mm. Materialet kommer att publiceras på SPIVs hemsida inom kort.

Föreläsare:

Karin Torgny ( SPIV)  är journalist och kulturvetare och har tidigare arbetat med att ta fram ett bildstöd på temat våld.

Lisa Braun (arbetsterapeut, DART) har flerårig erfarenhet av arbete med bildstöd och personer med NPF.

Närstående och suicidprevention

6 november

Ett suicidförsök drabbar inte bara den som försökt ta sitt liv utan även människor i den närmaste omgivningen. Handlingen väcker ofta känslor av skuld hos både anhöriga, vänner och sjukvårdspersonal. Tankar om vad man hade kunnat göra för att förhindra självmordsförsöket är vanliga liksom känslor av hopplöshet och vanmakt.

Det finns många anledningar att involvera närstående i vården efter ett suicidförsök. Kommunikationssvårigheter i relationer är vanliga hos suicidala patienter vilket inverkar negativt på deras förmåga att kommunicera sitt mående. När närstående inte kan tyda signaler kan risken för suicidala handlingar öka.

Mia Rajalin presenterar här en studie hon genomfört, där man undersökte om en utbildning till närstående till suicidnära patienter kan vara ett sätt att möta de närståendes behov. Mia Rajalin är medicine doctor, leg. psykolog och arbetar för närvarande som studierektor för psykologer inom specialistpsykiatrin i Region Stockholm. Mia har arbetat med suicidpreventiva frågor sedan 2004 och lade fram sin avhandling “Distal risk factors, interpersonal functioning and family skills training in attempted suicide” 2017 vid Umeå universitet.

Suicidalt beteende bland äldre

26 september

 

Äldre personer, särskilt män, har höga suicidtal. Hur kan man förstå suicidala tankar och suicidalt beteende i denna åldersgrupp? Vilken roll spelar faktorer som depression, demens och kroppsliga sjukdomar? Föreläsare är Mattias Jonson som är specialistläkare i psykiatri och forskar om äldre och suicidalitet.

Män möter i högre grad på vägen till vård för psykisk ohälsa

Onsdag den 3 maj

Sara Blom presenterar sin avhandling som visar att män i högre grad möter hinder på vägen till vård för psykisk ohälsa än kvinnor, och att vissa grupper av män är mer utsatta. Män som inte studerat på högskolenivå och män med lägre kunskap om psykisk ohälsa var mindre benägna att söka vård. Sara menar att dessa skillnader är problematiska eftersom det skulle kunna leda till mer allvarliga konsekvenser av psykisk ohälsa i de grupper som inte söker vård, som exempelvis alkoholproblem och suicid. Avhandlingen bygger på enkätstudier genomförda i Sverige år 2008, 2014 och 2019. Sara Blom är doktor i folkhälsovetenskap, sjuksköterska och ny utbildare på SPIV.

Att leva med och hantera suicidalitet

Tisdagen den 14 mars

Hjärnkollsambassadören Bengt Sprowede berättar om sin erfarenhet av självmordstankar och psykisk ohälsa. Bengt har lång erfarenhet av att arbeta i psykiatrin och när han själv insjuknade i en depression hade han svårt att acceptera att han behövde hjälp. Känslan av skam och skuld var stark och det är något han har arbetat med mycket för att förändra. Han berättar här om sin syn på bemötandet i vården, vad som varit hjälpsamt och vad som inte varit hjälpsamt. Bengt berättar också om sin syn på hur vården kan bemöta män som har svårt att sätta ord på hur de mår.

Tanke och hälsa ett förebyggande program för depression i samarbete mellan elevhälsan och primärvården i Västra Götaland.

Tisdag den 17 januari

I årets första lunchseminarium får vi veta mer om det förebyggande programmet Tanke och hälsa som syftar till att förebygga depression hos tonåringar. Programmet som nu prövas inom Västra Götalandsregionen består av en kartläggning av 14-åringars psykiska hälsa samt en KBT-baserad kurs som föregås av ett förberedande samtal med psykolog.
Programmet har visat sig vara viktigt ur ett suicidpreventivt perspektiv. Elevhälsan och primärvården har i nära samarbete kunnat fånga ungdomar som signalerar att de inte vill leva, har okända depressiva besvär och kunnat erbjuda kursen till dem som man bedömer har nytta av den.
Föreläser gör Pia Augustsson, projektledare för Tanke & Hälsa 2.0, doktorand, leg. Hälso- och sjukvårdskurator med en magisterexamen i psykologi, samt samtalsterapeut i KBT.

Torsdag 15 november

Patientdelaktighet med stöd av ny teknik- Dialog+

Patientlagen är tydlig med att varje patient ska ges möjlighet att vara delaktig i planering och uppföljning av sin vård, men våra system är inte skapade för detta ändamål. Dialog+ har utvecklats och anpassats till svensk psykiatri och har i testning visat på goda resultat. I seminariet presenteras och visas arbetssättet och teknikstödet, resultat från testning och planen framöver.
Marcus Lundmark och Andreas Gremyr har erfarenhet av att arbeta inom psykiatrin både som behandlare och som verksamhetsutvecklare. De uppmärksammade behovet av stöd till personcentrerad vård i mötet mellan patient och behandlare och har de senast åren arbetat med att utveckla, testa och forska på arbetssätt som stöds av ny teknik.

Tisdag 6 september

Livslosen – en unik plats för personer som lever med självmordstankar

Att förebygga självmord är en komplex utmaning som kräver många olika åtgärder. Hösten 2021 etablerades korttidsboendet Livslosen i Norge. En plats för människor i kris som också tänker på självmord. Boendet drivs av frivilliga i samarbete med fast personal. Erfarenheterna och feedbacken från gäster visar att platsen kan rädda liv, då de uttrycker att självmordstankar minskar efter en vistelse på boendet.

I höstens första lunchseminarium får vi höra om erfarenheter och bakgrunden till uppstarten av Livslosen och hur socialt stöd och samvaro med andra i en icke-klinisk miljö bidrar till att minska självmordstankar.

Läs mer om Livslosen här:

https://www.lovisenberg.no/livslosen

Föreläsare:

Ingrid Nyhus, projektledare för Livslosen har en magisterexamen i pedagogisk psykologisk rådgivning, vidareutbildning i gestaltvägledning och psykosocial beredskap. Hon är även kursledare i första hjälpen vid självmordsrisk.

Siw Rylander är volontäransvarig på Livslosen. Hon har studerat psykologi, är gestaltterapeut med vidareutbildning inom traumabehandling. Hon har i många år arbetat med suicidprevention i terapirummet och är kursledare i första hjälpen vid självmord.

Kunskap räddar liv! – Vilken kunskap behöver vi ha med oss i möten med suicidalitet?  Och hur kan ett olycksfallsperspektiv hjälpa oss att förebygga suicid?

Måndag 16 maj.

Anna Maria Nilsson, psykiater och ordförande i SPIV kommer presentera resultaten från sin nyligen publicerade forskningsartikel ”Application of an accident approach to the study of acute suicidal episodes through repeated in-depth interviews”.

Fysio- och arbetsterapeuterna – en outnyttjad resurs i mötet med suicidalitet

Tisdag 29 mars.

Alla inom sjukvården måste delta i arbetet att fånga upp suicidalitet och förhindra suicid. Ny forskning visar att arbetsterapeuter och fysioterapeuter kan spela en viktig roll i just detta arbetet och därför är det viktigt att synliggöra denna stora men ofta bortglömda grupp av vårdpersonal.

Christina Andersson, Universitetslektor, leg. arbetsterapeut, Med dr och Åse Lundin, doktorand, leg fysioterapeut M Sc som kommer att prata om hur arbetsterapeuter och fysioterapeuter i sin profession upplever mötet med suicidalitet, hur deras kompetens kan användas i suicidpreventivt arbete samt vilka resurser och vilket stöd de behöver för att känna sig trygga i en sådan roll.

Lumeno – en digital följeslagare

Tisdag 18 januari.

Marie Niljung – författare, HR-konsult och social innovatör och Susanne Tell – föreläsare och författare som tillsammans med Filippa Gagnér Jenneteg folkhälsovetare och författare skapat appen Lumeno. Appen bygger på boken Handbok för livskämpar: till dig som inte vet om du orkar leva (2018)

Lumeno vänder sig till alla – både livskämpar och medkämpar. Människor i hela samhället med andra ord. Lumeno kommer aldrig bli färdig utan är i ständig utveckling där varje användare av Lumeno kan vara med och bidra.

Ur olika perspektiv kommer Marie och Susanne att samtala om bakgrunden till att Lumeno skapades och hur appen kan användas.

Läs mer om Lumeno: https://lumeno.se

Läkande miljöer och suicidprevention

Måndag 29 november.

Inbjudna talare är Franz James, Lektor på HDK-Valand och designer för Healsafe Interiör tillsammans med Susanne Tell, samordnare för Hjärnkoll Västmanland, egenerfaren och författare till Handbok för livskämpar.

De båda kommer lyfta miljöns betydelse för läkande och återhämtning ur olika perspektiv.

Highlights från nationella konferensen om suicidprevention

Onsdag 29 september.

Huvudfokus kommer att vara en summering av- och highlights från årets nationella konferens som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) i samverkan med SPIV SPES, Suicide zero, Mind och Sveriges kommuner och regioner (SKR).