SPIV verkar för en tvärvetenskaplig/tvärsektoriell suicidpevention. Styrelsen består därför av personer som alla bidrar med olika perspektiv, yrkeserfarenheter och forskningsfokus inom suicidologin.
Anna Maria är specialistläkare i psykiatri och doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon har ett mångårigt intresse för suicidprevention och har medverkat i utveckling av riktlinjer för vården av suicidnära, samt är sedan flera år aktiv som kursledare och utbildare i suicidprevention för läkare och annan personal inom psykiatrisk verksamhet.
Det pågående doktorandprojektet, ”SCREAM – Kognition och ångest i akuta suicidala episoder”, har de suicidnära personernas perspektiv och upplevelser i fokus och syftar till att fördjupa förståelsen av akut suicidalitet och på så sätt utveckla en förfinad suicidprevention. Projektet är unikt på så sätt att deltagarna i en serie djupintervjuer själva fått berätta om sina svåraste stunder.
Anna Maria deltar också som granskare i patientsäkerhetsprojektet Säker Suicidprevention som drivs av LÖF, regionernas ömsesidiga försäkringsbolag.
Christina Andersson är leg. arbetsterapeut och med. dr. och arbetar som universitetslektor vid arbetsterapeutprogrammet, Göteborgs Universitet. Hon har mångårig yrkeserfarenhet som arbetsterapeut inom den psykiatriska verksamheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hon har medverkat i undervisning vid Göteborgs universitet, både i arbetsterapeutprogrammet och i folkhälsovetenskapliga programmet. Numera är det främst i kurser på avancerad nivå med fokus på arbetsterapi vid psykisk ohälsa och rehabkoordinering vid sjukskrivning.
Christina disputerade 2011, avhandlingens titel: ”Women´s alcohol and drug use. Risk indicators from everyday life.” Hon har tillsammans med Birgitta Lundgren-Pierre skrivit ett kapitel i en bok för arbetsterapeuter (Hälsa och aktivitet i vardagen): ”Aktivitetsperspektivet – ett outnyttjat perspektiv inom suicidprevention”.
Charlotte (Lotta) Jensen arbetar som enhetschef för klinisk patologi, Sahlgrenska universitetssjukhus och sitter i SPES styrelse (Västra kretsen). Hon arbetar även i SPES telefonjour samt är samtalsledare i ”Läsa för Livet” som arrangeras av SPES Västra Krets. År 2002 blev hon medlem i SPES efter att ha mist sin lillasyster i suicid då hon insåg vikten av att få komma i kontakt med andra i liknande situation.
Åse Lundin är utbildad fysioterapeut med erfarenhet av både kliniskt arbete och forskning inom primärvården där fokus legat på psykisk hälsa och hur vårdpersonal inom rehabilitering upplever mötet med patienter som uttrycker suicidtankar. Hon har nyss påbörjat en doktorandtjänst med inriktning kring långvarig smärta och personcentrerad vård på Göteborgs universitet.
Hennes ingång till suicidprevention är från egen erfarenhet av allvarlig psykisk ohälsa som hon led av under flera år och hon upplever det därför som naturligt och oerhört viktigt att fortsätta engagera sig inom en organisation som SPIV.
Bo Erlandsson är leg psykoterapeut/beteendevetare (fil.kand. psykologi), certifierad ISTDP-terapeut (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy). Han har mångårig erfarenhet av samtal i allt från stöd i nuet till krisbearbetning och längre psykoterapier, för närvarande í egen samtalsmottagning.
Bo är också verksamhetschef för Kyrkans SOS (tidigare Kyrkans Jourtjänst) som arbetar med att lindra ensamhet och psykisk ohälsa, samt förebygga självmord. En handfull anställda rekryterar, rustar och leder volontärer som erbjuder känslomässigt avlastande medmänskliga samtal i telefon och på webb. De arbetar även med stöd till barn och unga (12-25 år) genom kyrkans nätvandrare/Nätvandrarchatten – trygga vuxna på nätet för de ungas skull.
Sonny har arbetat som redovisningsekonom i 25 år och lämnade för 10 år sedan den privata sektorn för att engagera sig i brukarrörelsen. Han har länge varit medlem i SPIV och har tidigare suttit i styrelsen för Föreningen för utmattningssyndrom och stressutsatta i Göteborg (FUSIG) och varit förbundskanslist i Ångestsyndromsällskapet (ÅSS).
Sonny har själv erfarenhet av psykisk ohälsa och anser att civilsamhället är en viktig del av samhället som vi bör värna om. Han brinner för intressepolitik inom området, och då särskilt suicidprevention.
Johan Tjernberg jobbar till vardags som brandman på Räddningstjänsten Storgöteborg och är där, utöver sin utryckande tjänst, instruktör i AOSP (Akut omhändertagande av självmordsnära personer). Sedan 2021 är han även instruktör i ideella organisationen Suicide Zeros utbildning ”Våga Fråga”, en utbildning i hur medmänniskor kan rädda liv genom att våga fråga och våga lyssna på svaret.
Johan har erfarenhet av psykisk ohälsa både för egen del och hos närstående. Han brinner för att lära sig allt om att finnas där för varandra i livet svåraste stunder.
Johanna Bäckman är utbildad socionom och arbetar som socialsekreterare för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Johanna förlorade sin lillebror i suicid 2009 och är idag aktiv i SPES där hon är ledamot i SPES Västra krets.
Christina Wånge arbetar som överläkare inom vuxenpsykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus. Dessutom arbetar hon med handledning av läkare och sjuksköterskor inom psykiatrin. Hon handleder och föreläser också på Plusprogrammet som är ett program inom VGR för introduktion av utländska läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, psykologer och tandläkare i den svenska sjukvården.
Christina har sedan 90-talet haft fokus på suicidproblematiken och bland annat skapat en kurs för blivande specialister i psykiatri som behandlar området.
Anna Palm har mångårig erfarenhet inom företagsvärlden och arbetar med Human Resources (HR) och kommunikation. Anna är diplomerad kursledarutbildare i Psykisk Livräddning och Första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA) och föreläser om grunderna i suicidprevention.
Johanna Arnborger studerar en ettårig masterutbildning inom företagsekonomi med fokus på innovation, strategi, affärsutveckling och förändringsledning. Sedan tidigare har hon en kandidatexamen inom företagsekonomi. Genom sin utbildning är hon två dagar i veckan på företaget Healsafe Interiör AB, som jobbar för att skapa säkra produkter i utmanande miljöer inom psykiatrin, kriminalvård, ungdomshem etc.
Karin är journalist och kulturvetare sedan åttiotalet. Hon har under många år varit anställd som specialreporter med intresse för sociala frågor, barn och unga och psykisk ohälsa. De senaste åren har hon arbetat i olika projekt som har handlat om mäns våld mot kvinnor och funktionsnedsättning. Med samma fokus har hon också varit anställd på Länsstyrelsen som utvecklare samt haft uppdrag för Jämställdhetsmyndigheten och MUCF.
Som en röd tråd går ett engagemang för kommunikation och allas rätt att få beskriva sin verklighet och bli tagna på allvar. Det gäller särskilt personer som sällan hörs.
Lena har arbetat inom BUP/Sahlgrenska i många år och har där upplevt att det finns många saker att fortsatt jobba med framåt, för att bl a se till att barn och ungdomar fångas upp i rätt tid och får adekvat hjälp.
Hon startade för ett antal år sedan upp en föräldraförening som organiserade vuxennärvaro på en högstadieskola för att öka tryggheten/förebygga mobbing under skoltid. Det uppmärksammades av Måns Jenningers minnesfond och Lena var då med och mottog ett stipendium för arbetet.
Polly är utbildad socionom och arbetar som kurator, DBT-terapeut på Södra Älvsborgs Sjukhus. Polly har tidigare arbetat inom psykiatrisk specialistsjukvård och är engagerad i föreningen SHEDO (selfharm and eatingdisorder organisation) där hon arbetat med förbättringsarbete samt föreläser.
Polly har egen erfarenhet av allvarlig psykisk ohälsa och förlorade sin närmaste person i suicid 2017. Att engagera sig i SPIV ser Polly som oerhört viktigt, dels för att ingen person ska behöva gå bort i suicid och även för att ingen ska behöva förlora en anhörig/vän i suicid.