Linda Flood är ny utbildare hos SPIV

10 november, 2021

Linda flood utbildare i suicidprevention

Hej Linda, du är ny utbildare hos SPIV, kan du berätta lite om dig själv?

Jag har ett stort engagemang och många års erfarenhet av arbete med barn och unga inom förskola, skola och fritids där jag lärt mig att värdesätta och arbeta för de existentiella samtalet i alla åldrar. Att prata om allt måste vara praxis- och inte något som vi bara säger att vi ska göra. Om vi har vanan så har vi också redskapen när vi väl behöver dem och livet krisar. 

När jag inte arbetar håller jag på mycket med barn- och ungdomsböcker och driver Instagramkontot En barnbok om dagen. Intresset för barn- och ungdomsböcker handlar för mig om att använda boken som verktyg för samtal – dvs som biblioterapi. Att få ta del av eller dela andras berättelser lär oss att hantera och prova på känslor och situationer som vi upplevt eller kanske kommer uppleva någon gång i livet något som är berikande för oss alla. 

När jag inte pratar om livet eller läser böcker tycker jag om att vara tillsammans med min familj, vandra långt i naturen med vår hund och bada kalla bad i havet.  

Vad är det bästa med ditt jobb hittills?

Det bästa med mitt jobb hittills är alla berättelser och möten under de senaste veckorna. Allt är otroligt intressant och lärorikt. 

Varför är Psykisk Livräddning viktigt att lära sig, enligt dig?

Bara det faktum att vi pratar med varandra och öppnar upp för ämnet suicid tror jag är mycket viktigt. I materialet som riktar sig till ungdomar presenteras också olika tekniker och praktiska övningar att ta till när allt känns jobbigt. Det är något som jag själv skulle behövt som tonåring. Att få samtala med ungdomar om en så viktig sak som suicid känns också otroligt lärorikt och spännande. 

Har du något tips på litteratur för den som också vill närma sig de existentiella frågor genom kulturen? 

En jättebra bok om ämnet suicid som riktar sig till åldersgruppen 9-12 år är Jenny Jägerfelds bok Comedy queen. Huvudpersonens Sashas mamma dog av självmord med allt vad det innebär. ”Smittar självmord? Mamma var den som alltid grät och nu när hon är död får hon alla andra att gråta. Sasha vill bli Comedy queen och få alla skratta”. Boken närmar sig känslan av skuld, rädsla, förvirring och ilska på ett nyanserat och lätt pratat sätt. Jag rekommenderar boken varmt! 

Vi är så glada att ha Linda med oss i teamet. Tveka inte att kontakta henne för frågor och bokningar av Psykisk livräddning för civilsamhället och ungdomar: linda.flood@suicidprev.se