Birgitta Geijer är ny utbildare hos SPIV

26 augusti, 2022

Hej Birgitta, du är ny utbildare hos oss på SPIV, kan du berätta lite om dig själv?

När jag arbetade som sjuksköterska lärde jag mig vikten av att möta alla med respekt och nyfikenhet oavsett om någon lider av en somatisk eller psykisk sjukdom är det viktigt att se, bekräfta och framför allt lyssna på individen; en kunskap som jag har med mig i alla möten, vare sig det är med patienter, elever eller medmänniskor. När jag för många år sedan gick elev på Sankt Lars mentalsjukhus i Lund förfasades jag över hur man behandlade de intagna, och jag har sedan dess jobbat hårt för att sprida kunskap och sticka hål på myter som rör mental ohälsa. Jag har utbildat sjuksköterskor och undersköterskor i mer än 30 år och envist upprepat ”se individen och inte diagnosen”. Jag är instruktör i första hjälpen till mental hälsa – MHFA – där huvudbudskapet är att våga vara medmänniska och våga fråga hur det är om man ser att någon mår dåligt.

På fritiden läser jag mycket, både facklitteratur i psykologi och psykiatri men även skönlitteratur. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra med vår hund och fotografera.

Vad är det bästa med ditt jobb hittills?

Det känns bra att äntligen få jobba med suicidprevention och förhoppningsvis bidra med att vi får ner de alldeles för höga självmordstalen i Sverige. Jag ser fram mot att möta olika yrkesgrupper och ge dem såväl beredskap som redskap för att våga möta medmänniskor som mår dåligt.

Varför tycker du att Psykisk Livräddning är viktigt att lära sig?

Kropp och själ hänger ihop, så det borde vara lika självklart att lära sig psykisk livräddning som att lära sig hjärt-lungräddning. Chansen (eller risken) att man behöver använda sina kunskaper i HLR är mindre än att man träffar någon som mår psykiskt dåligt och kan hjälpa med PLR. Det är viktigt att våga vara medmänniska och känna sig trygg i hur man möter en person i kris, och framför allt känna till att det viktigaste är att bekräfta personen i känslan och att lyssna, och att det inte handlar om att lösa personens problem.

Välkommen till föreningen Birgitta!

Kontakta gärna Birgitta för att boka in en utbildning för yrkesverksamma birgitta.geijer@suicidprev.se