Scoutledare utbildas i Psykisk Livräddning

Scoutledare i hela Sverige lär sig Psykisk Livräddning via SPIV och Sensus. Intresset för att lära sig mer om suicidprevention är stort.-Ledarna blir mer trygga i att våga bemöta och fråga om suicidtankar, säger Julia Carlbäcker som är verksamhetsutvecklare på Sensus.

Som ledare inom scouterna är man ofta en viktig vuxen för många barn. Ledarna tillbringar mycket tid tillsammans med barnen, på till exempel läger och en del barn följer ledarna över lång tid.

– I vissa fall kanske ledarna är de enda vuxna som barnen kan anförtro sig åt. Därför är det viktigt att ledarna känner sig trygga med att bemöta psykisk ohälsa och suicidtankar hos barn och unga, berättar Julia Carlbäcker som är verksamhetsutvecklare på Sensus och som varit med och dragit igång satsningen på Psykisk Livräddning för scoutledare.

Scouterna har sedan länge arbetat med frågor kring psykisk hälsa och många ledare har redan kunskap kring ämnet. Samtidigt finns det ett behov av att lära sig mer om specifikt suicidprevention för att komplettera det arbete som scouterna redan gör kring psykisk hälsa. 2021 startade Sensus därför ett samarbete med Scouterna och SPIV för att erbjuda kostnadsfri utbildning i Psykisk Livräddning. SPIV:s utbildning i Psykisk Livräddning ger kunskap om hur man som medmänniska kan bemöta en människa som mår psykiskt dåligt och tänker på självmord.

Intresset för utbildningen är jättestort och Psykisk Livräddning är en av de utbildningar riktade till scoutledare, som har fått flest anmälningar. Totalt 319 ledare runtom i landet har än så länge gått utbildningen och i år är ytterligare 74 anmälda.

– Det visar att ledarna vill ta ansvar och ser att de ser behovet av den här kunskapen, säger Julia Carlbäcker.

I utvärderingar uppger ledarna att utbildningen gett dem verktyg att våga fråga om självmordstankar och att de lärt sig att det inte är farligt att fråga om suicidalitet, att det inte ”väcker den björn som sover”. De har fått en mer fördjupad förståelse för suicidalitet och blivit stärkta i sin roll som ledare.

Utbildningen är digital och hålls av utbildare från SPIV. Den innehåller föreläsningsdelar men också gruppdiskussioner och man tittar tillsammans på flera filmer som ger exempel på samtal om suicidalitet.

– Min uppfattning är att utbildningen i Psykisk Livräddning har gjort ledarna mer trygga i att våga bemöta och fråga om självmordstankar. Jag tror det blir tydligt för dem hur viktiga de är som ledare och att de får verktyg för att våga agera när de möter en ung person som mår dåligt, säger Julia Carlbäcker.